Modelul atomic Bohr
Modelul atomic Bohr este primul model de natură cuantică al atomului È™i a fost introdus în anul 1913 de către fizicianul danez Niels Bohr. Acest model preia modelul planetar al lui Ernest Rutherford È™i îi aplică teoria cuantelor. DeÈ™i ipotezele introduse de către Bohr sunt de natură cuantică, calculele efective ale mărimilor specifice atomului sunt pur clasice, modelul fiind, de fapt, semi-cuantic. Modelul lui Bohr este aplicabil ionilor hidrogenoizi (He+, Li+2, Be+3, etc, adică ionii care au un singur electron în câmpul de sarcină efectivă a nucleului).

Îmbunătățirea modelului Rutherford este în mare parte o interpretare fizică cuantică a acestuia. Succesul cheie al modelului constă în explicarea formulei Rydberg pentru liniile de emisie spectrală ale hidrogenului atomic. În timp ce formula Rydberg fusese cunoscută experimental, nu a avut o bază teoretică până la introducerea modelului Bohr. Modelul Bohr nu explică doar motivul pentru structura formulei Rydberg, ci È™i justificarea rezultatelor sale empirice în termeni de constante fizice fundamentale.

Modelul Bohr este un model relativ primitiv al atomului de hidrogen, în comparaÈ›ie cu atomul înveliÈ™urilor de valență. Ca teorie, el poate fi derivat ca o aproximare de ordinul întâi a atomului de hidrogen utilizând mecanica cuantică mai largă È™i mai exactă È™i astfel poate fi considerat o teorie È™tiinÈ›ifică depășită. Cu toate acestea, din cauza simplității sale È™i a rezultatelor sale corecte pentru sistemele selectate, modelul Bohr este încă învățat în mod obiÈ™nuit ca introducere în mecanica cuantică sau diagramele de nivel energetic înainte, de a trece la unul mai precis, atomul înveliÈ™urilor de valență. Un model asemănător a fost propus iniÈ›ial de Arthur Erich Haas în 1910, dar a fost respins. Teoria cuantică a perioadei dintre descoperirea de către Planck a cuantei (1900) È™i apariÈ›ia unei mecanici cuantice mature (1925) este adesea menÈ›ionată ca vechea teorie cuantică.
