top of page

Postulatele lui Bohr

image.png

Primul postulat

Este legat de orbitele atomice ÅŸi presupune că electronul se roteÅŸte în jurul nucleului numai pe anumite orbite circulare permise, fără a emite sau a absorbi energie radiantă. Aceste stări se numesc staÅ£ionare ÅŸi au un timp de viaţă infinit ÅŸi energie constantă, electronul trecând pe alte nivele energetice doar dacă este perturbat din exterior. Electronul se menÅ£ine pe o orbită staÅ£ionară datorită compensării forÅ£ei centrifuge cu forÅ£a de atracÅ£ie coulombiană.

                                                                         

 

          Primul postulat a fost introdus pentru explicarea stabilităţii atomului. El este în contradicÅ£ie cu fizica clasică. Conform teoriilor acesteia, o sarcină electrică în miÅŸcare accelerată emite radiaÅ£ie electromagnetică. Aceasta ar duce la scăderea energiei sistemului, iar traiectoria circulară a electronului ar avea raza din ce în ce mai mică, până când acesta ar "cădea" pe nucleu. Experimental se constată, însă, că atomul este stabil ÅŸi are anumite stări în care energia sa se menÅ£ina constantă.

Al doilea postulat

image.png

Afirmă faptul că un atom emite sau absoarbe radiaÅ£ie electromagnetică doar la trecerea dintr-o stare staÅ£ionară în alta. Energia pe care o primeÅŸte sau o cedează este egală cu diferenÅ£a dintre energiile celor două nivele între care are loc tranziÅ£ia. RadiaÅ£ia emisă sau absorbită are frecvenÅ£a dată de relaÅ£ia obÅ£inută în cadrul teoriei lui Max Planck.

​

   hνmn=Em-En

​

h=6,626 0693(11) x pow(10,-34) Jxs reprezintă constanta lui Planck

Vmn frecvenţa radiaţiei emisie/absorbite

Em, En energiile stărilor staÅ£ionare între care are loc tranziÅ£ia

 

Atomul trece dintr-o stare staÅ£ionară în alta cu energie superioară doar dacă i se transmite o cuantă de energie corespunzătoare diferenÅ£ei dintre cele două nivele. La revenirea pe nivelul inferior se emite o radiaÅ£ie de aceeaÅŸi frecvenţă ca ÅŸi la absorbÅ£ie. Acest fapt exprimă natura discontinuă a materiei ÅŸi energiei la nivel microscopic. De asemenea, frecvenÅ£ele radiaÅ£iilor atomice depind de natura ÅŸi structura atomului ÅŸi au valori discrete, spectrele lor fiind spectre de linii.

bottom of page