top of page

Teoria lui Bohr a atomului de hidrogen

Connecting Dots

În 1913, fizicianul danez Niels Bohr (1885 - 1962) a reuÈ™it să explice spectrul hidrogenului atomic prin o extindere a descrierii atomului făcută de Rutherford. În acel model, electronii încărcaÈ›i cu sarcini negative se rotesc în jurul nucleelor atomice încărcate cu sarcini pozitive datorită forÈ›ei de atracÈ›ie electrostatice potrivit legii lui Coulomb.

 

​

Dar electronul poate fi considerat nu numai ca o particulă, dar È™i ca o undă de Broglie (unda de materie) care interferează cu ea însăși. Orbita este stabilă numai dacă se îndeplineÈ™te condiÈ›ia pentru o undă staÈ›ionară: CircumferinÈ›a trebuie să fie un multiplu întreg al lungimii de undă. ConseciÈ›a este că numai valorile speciale ale razei È™i energiei sunt permise. Completarea matematică explică cum se calculează aceste valori.

Potrivit electrodinamicii clasice, o sarcină accelerată (ca È™i electronul care se miÈ™că pe o traiectorie circulară, deci are o acceleraÈ›iei centripete), ar trebui să emită continuu unde electromagnetice. Astfel, din cauza pierderii de energie electronul ar trebui să cadă pe nucleu foarte repede. TotuÈ™i un electron în modelul Bohr nu emite nici o energie, atât timp cât energia lui are una dintre valorile de mai sus. Un electron care nu este pe nivelul de energie cel mai scăzut (n = 1), poate să sufere o tranziÈ›ie spontană coborând pe un nivel inferior È™i în felul acesta emite diferenÈ›a de energie sub forma unui foton (particulă de lumină). Calculând lungimile de unde corespunzătoare undelor elecromagnetice, se vor gasi aceleaÈ™i rezultate ca prin măsurarea liniilor spectrului de hidrogen.

Abstract Background
Abstract Futuristic Background
Abstract Futuristic Background

Modelul lui Bohr al atomului de hidrogen era numai un pas intermediar pana la ajungerea la o teorie exactă a structurii atomice, care a fost posibilă prin mecanică și electrodinamica cuantică.

​

Prin stabilirea unor orbite ferme pe care electronii se pot situa în miÅŸcarea lor în jurul nucleului atomic, Bohr a  putut explica foarte bine lungimile de undă discrete (cu valori fixe) ale radiaÅ£iei emise de atomul de hidrogen. RadiaÅ£ia se manifestă, a susÅ£inut Bohr, doar când un electron al hidrogenului face saltul de la o stare staÅ£ionară (orbită) superioară, la una mai aproape de nucleu. Energia pierdută de electron este exact aceeaÅŸi cu energia cuantelor de lumină.

bottom of page