Originea modelului lui Bohr


La începutul secolului XX, experimentele lui Ernest Rutherford au stabilit că atomii constau dintr-un nor difuz de electroni încărcaÈ›i negativ care înconjoară un nucleu mic, dens, încărcat pozitiv. Având în vedere aceste date experimentale, Rutherford a considerat în mod firesc un atom ca model planetar, modelul Rutherford din 1911 - electroni care orbitează un nucleu solar - cu toate acestea, atomul ca model planetar a avut o dificultate tehnică. Legile mecanicii clasice prezic că electronul va elibera radiaÈ›iile electromagnetice în timp orbitează nucleul. Deoarece electronul ar pierde energie, ar fi atras în spirală rapid spre interior, prăbuÈ™indu-se în nucleu într-un interval de timp de 16 picosecunde. Acest model de atom este dezastruos, deoarece prezice că toÈ›i atomii sunt instabili.
​
De asemenea, pe măsură ce electronii cad în spirală în interior, emisia ar creÈ™te rapid în frecvență, pe măsură ce orbita ar deveni mai mică È™i mai rapidă. Aceasta ar produce o difuzie continuă, în frecvență, a radiaÈ›iei electromagnetice. Cu toate acestea, experimentele din secolul al XIX-lea cu descărcări electrice au arătat că atomii vor emite lumină (adică radiaÈ›ii electromagnetice) numai la anumite frecvenÈ›e discrete.

Pentru a depăși această dificultate, Niels Bohr a propus, în 1913, ceea ce se numeÈ™te acum modelul lui Bohr al atomului. El a sugerat că electronii puteau avea doar anumite miÈ™cări clasice:
​
1.Electronii din atomi orbitează nucleul.
​
2.Electronii pot orbita numai în mod stabil, fără a radia, pe anumite orbite (numite de Bohr "orbite staÈ›ionare") la un anumit set discret de distanÈ›e față de nucleu. Aceste orbite sunt asociate cu energii definite È™i sunt denumite, de asemenea, înveliÈ™uri de energie sau niveluri de energie. În aceste orbite, acceleraÈ›ia electronului nu are ca rezultat radiaÈ›ii È™i pierderi de energie, aÈ™a cum este cerut de electromagneÈ›ii clasici. Modelul lui Bohr al unui atom se bazează pe teoria cuantică a radiaÈ›iei Planck.
​
3.Electronii pot câÈ™tiga È™i pierde energie doar sărind de la o orbită permisă la alta, absorbind sau emiÈ›ând radiaÈ›ii electromagnetice cu o frecvență ν determinată de diferenÈ›a energetică a nivelelor în relaÈ›ia Planck:
ΔE = E2 – E1 = hv
unde h este constanta lui Planck. FrecvenÈ›a radiaÈ›iei emise pe orbita perioadei T este la fel ca în mecanica clasică; este reciproca perioadei clasice a orbitei: v = 1/Tν=1/T.
​
4.Momentul unghiular, L, a electronului care orbitează, este cuantificat astfel încât
mevr = nhmeνr=nħ
unde n = 1, 2, 3, ... se numeÈ™te numărul cuantic principal È™i n=h/2π. Valoarea cea mai mică a lui n este 1; aceasta oferă cea mai mică rază orbitală posibilă, de 0,0529 nm, cunoscută sub numele de raza Bohr. Odată ce un electron se află în cea mai mică orbită, nu se poate apropia de proton. Pornind de la regula cuantică a momentului unghiular, Bohr a reuÈ™it să calculeze energiile orbitelor permise ale atomului de hidrogen È™i ale altor atomi È™i ioni asemănători hidrogenului.
